ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaEnergetska efikasnostŠkotska se pridružuje programu UN-a za zgrade visokih performansi

Škotska se pridružuje programu UN-a za zgrade visokih performansi

Pokrenuta je mreža međunarodnih centara za izgradnju zgrada visokih performansi u Škotskoj. Inicijativa predvođena ekonomskom komisijom Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE), ima za cilj da globalnu posvećenost učini održivom i energetski efikasnom u razvoju zgrada.

Centri će pružiti obrazovanje, obuku i druge resurse da podrže svoje lokalne industrije na putu napred u skladu sa okvirnim smernicama UN-a za standarde energetske efikasnosti zgrada. Oni će takođe sarađivati jedni sa drugima i razmenjivati resurse i znanje na međunarodnom nivou.

Međunarodni predstavnici pridružili su se Majklu Metsonu, škotskom državnom sekretaru za neto nultu, energiju i transport i Olga Algajerova, izvršni sekretar Ekonomske komisije UN-a za Evropu, za službeno potpisivanje sporazuma, koji se odvijao u škotskom građevinskom centru za inovacije 3. novembra.

Okvir se u velikoj meri fokusira na tri cilja: smanjenje energije koju koristi zgrada tako da se dodatni zahtevi mogu ispuniti koristeći izvore energije bez ili sa niskim sadržajem ugljenika, povećavajući ugljenik koji se nalazi u zgradama i veća upotreba građevinskih materijala i sistema sa niskom emisijom oslobođenog ugljenika.

Stiven Gud, generalni direktor CSIC-a, rekao je: „Ove nedelje Škotska ulazi u glavnu fazu razgovora o klimatskim promenama i svaki sektor sada gleda na ono što se može učiniti da bi imali smisleni napredak. U građevinarstvu i izgrađenom okruženju, dajemo jedan od najvećih doprinosa emisiji ugljenika, imamo odgovornost da utičemo na transformaciju i glavne inovacije. Smanjenje emisije ugljenika je možda najveći izazov sa kojim se suočavamo i nijedna zemlja ne može da se bavi pitanjem sama.

„Saradnja i međunarodna razmena znanja pomoći će otključavanju niza mogućnosti mnogim zemljama koje rade zajedno. Fantastično je videti da je CSIC prepoznat kao centar izvrsnosti i radujemo se što ćemo sarađivati sa širom mrežom.“

Olga Algajerova, izvršni sekretar Ekonomske komisije UN za Evropu, dodala je: „zgrade i izgrađeno okruženje moraju biti najveći prioritet akcije zajednicama i zemljama ne samo na osnovu pariškog dogovora, već i celog dnevnog reda za 2030. godinu. Zgrade su kritične u svim ciljevima održivog razvoja. Kada uspemo sa ovom inicijativom, napravićemo veliki korak u razbijanju istorijske veze između razvoja i emisije ugljenika, to je igra.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.