ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaEnergetska efikasnostRoboti "ključ" za postizanje neto-nulte izgradnje

Roboti „ključ“ za postizanje neto-nulte izgradnje

Istraživanje ističe potencijalni rast robotike i autonomnih sistema u projektima energije vetra.

Oni mogu značajno da smanje rizik prilikom izgradnje ili održavanja vetrenjača. Roboti su postavljeni da predstavljaju „vitalni“ alat do 2030. godine, prema novom izveštaju kompanije ORE Catapult.

Sa globalnom vrednošću u sektoru od oko 1,5 milijardi evra do 2030. godine, u porastu na više od 4 milijarde evra do 2050. godine, istraživanje pokazuje da će roboti i autonomni sistemi (RAS) biti ključni za cilj postizanja ovih projekata.

U pogledu energetskih projekata uopšte, globalno tržište RAS-a moglo bi biti vredno 9,75 milijardi evra do 2050. godine, a ti sistemi će verovatno biti iskorišćeni u operacijama i aktivnosti održavanja.

Smanjenje rizika

Izveštaj ističe da se očekuje da će se farme vetrenjača nalaziti u dubljim vodama, potencijalno izazovnim u pogledu ljudske pristupačnosti. Povećanje upotrebe autonomnih sistema je logičan korak.

Prema podacima iz izveštaja ORE Catapultsa iz 2020. godine, organizacija navodi da dve trećine troškova poslovanja i održavanja čine ljudi i brodovi. Pored toga, osiguravatelj Allianz je prijavio u 2019. godini da je najmanje 75% morskih nesreća usled ljudske greške.

Uspon obnovljivih izvora

Kako tržište obnovljive energije raste, smanjiće se tržište nafte i gasa. Gavin Smart, šef analize u Ore Catapultu, rekao je: „Rast globalnog energetskog tržišta predstavlja izuzetnu priliku za robotiku i autonomne sisteme“.

„Ono što je jedinstveno u vezi sa tržištem robotike je i potencijal za druge tehnologije. Verovatno je da će rešenja koja će maksimizirati performanse, povećati efikasnost i poboljšati sigurnost, takođe prilagoditi radu u više industrija – unutar i van energije.

„Dok nastavljamo da radimo na ostvarenju neto – nulte, jasno je da će robotika igrati ključni deo.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.