nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaEnergetska efikasnostOtkriveno : Prvo "fossil-free" čelično vozilo na svetu

Otkriveno : Prvo „fossil-free“ čelično vozilo na svetu

Volvo grupa otkrila je, kako kaže, prvo vozilo na svetu napravljeno od čelika bez fosilnih ostataka; teretno vozilo za rudarstvo i kamenolome. Proizvedeno od strane kompanije SSAB u pogonu Volvo Construction Equipment u Brosu, Švedska, predstavljeno je na događaju na kom su govorili komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton i švedski ministar Ibrahim Bailan.

Predsednici Volvo CE-a Melker Jernberg i Martin Lindkvist, kao i izvršni direktor SSAB -a i Martin Lundstedt, takođe su direktno govorili o konceptu novog vozila i važnosti razvoja novih partnerstava kako bi se smanjio uticaj proizvodnje na životnu sredinu.

„Napraviti prvo vozilo na svetu od SSAB-ovog (visoko kvalitetnog) čelika bez fosilnih ostataka je prava prekretnica. Naša saradnja sa Volvo grupom pokazuje da je zelena tranzicija moguća i da donosi rezultate”, rekao je Martin Lindkvist.

„Zajedno ćemo nastaviti sa smanjenjem uticaja na klimu sve do krajnjeg kupca, istovremeno osiguravajući da naši kupci dobiju visokokvalitetni čelik.“

Volvo i SSAB su takođe najavili planove za razvoj više mašina od „zelenog“ čelika. Kompanije planiraju da sledeće godine lansiraju seriju koncept vozila – od kojih će sva biti napravljena od SSAB-ovog čelika bez fosilnih materijala.

Osim toga, postoje i planovi da koncept nosača tereta od zelenog čelika uđe u malu serijsku proizvodnju pre 2022. godine, sa „masovnom proizvodnjom koja će uslediti“.

Martin Lundsted, predsednik i izvršni direktor Volvo grupe, rekao je: „Ova inicijativa sa SSAB-om postavlja merilo za budućnost bez fosilnih ostataka.“

„Baš kao što se nacije sveta okupljaju na konferenciji COP26 radi rešavanja problema klimatskih promena, tako i organizacije i industrije moraju sarađvati u razvoju inovativnih novih rešenja za budućnost.“

Volvo, koji se obavezao na postizanje neto-nulte emisije uglja, namerava da koristi čelik bez fosila u svim njegovim proizvodima.

Melker Jernberg, predsednik kompanije Volvo CE, dodao je: „Ova mašina je dokaz da zaista možemo brzo napredovati kada radimo zajedno, kada smo odlučni da delujemo i omogućavamo našim veštim ljudima da doprinesu izgradnji sveta u kom želimo da živimo.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.