nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaEnergetska efikasnost5 stvari koje treba uzeti u obzir prilikom dizajna fasade visokih performansi

5 stvari koje treba uzeti u obzir prilikom dizajna fasade visokih performansi

Fasada je jedan od najvažnijih faktora kod određenih objekata, koja može u potpunosti transformisati iskustvo radnika i energetske performanse zgrade. Prema rečima strućnjaka fasada ima do 40% uticaja na ukupnu upotrebu energije zgrade. Pored upotrebe energije, fasada takođe značajno utiče na produktivnost i izgled zgrade. Mnogo je faktora koji utiču na stvaranje fasade visokih performansi. Predstavljamo 5 stvari koje bi dizajnerski tim trebao da razmoztri.

 

1. Uticaj na pogled i dnevnu svetlost

Fasade ne samo da utiču samo na energetsku korisnost zgrada kojoj pripadaju, takođe imaju i ogroman uticaj na dnevnu svetlost koja prodire u zgradu. Koeficijent zgrada, odnos prozor ka zidu, orijentacija stakla, vizualni prenos stakla, solarna strategija, mogu imati značajan uticaj na količinu i kvalitet prodora dnevne svetlosti. Dnevna svetlost i sam pogled imaju drastičan uticaj na vrednost nekretnine zgrade. Ugostiteljski objekti, uredi, laboratorije, obrazovani centri i zdravstveni projekti sa boljim kvalitetom pogleda i dnevnog svetla imaju veću produktivnost što naglašava i Sistem ocenjivanja LEED.

Izvor : www.archdaily.com

2. Upotreba energije

Energetska upotreba zgrade odnosi se na energiju potrebnu za rad i održavanje. U zavisnosti od dizajna fasade, sprovedene aktivne i pasivne strategije, energetska upotreba zgrade može drastično varirati. To dovodi do mnogo većih troškova energije, samim tim i troškova održavanja objekta. Dizajneri mogu značajno smanjiti ovaj trošak sprovođenjem održivih strategija u ranom procesu dizajna. Procena lokacije i orijentacije zgrade ka suncu, kao i materijali i metode izgradnje, mogu pomoći da se odredi najbolji put ka energetskoj fasadi. Solarno senčenje je moćna pasivna strategija koja ukoliko je u potpunosti iskorišćena može imati ogroman uticaj na performanse Vašeg celokupnog objekta. Međutim, to zavisi od mnogo faktora, uključujući količinu dodatnog senčenja.

Solarno senčenje obuhvata veliki opseg dizajnerskih strategija od mase objekta, orijentacije, odnosa prozora ka zidu, postavljanja zastakljenja i tradicionalnih elemenata za senčenje (peraja i prenosioci, svetlosne police), modernih elemenata za senčenje (unutrašnje nijanse, dinamično staklo).

Izvor : www.archdaily.com

3. Udobnost

Udobnost je konačni test uspeha ili neuspeha projekta. Zgrade se prave da ljudi u njima rade, žive i da se druže. Stoga je najbitnije da su dizajnirane da zadovolje potrebe svojih stanara. Gledajući da je prioritet zdravlje, komfor i produktivnost stanara, prilikom izrade fasade visokih performansi mora da se uzme u obzir količina prirodne rasvete i pasivne toplote koja ulazi u unutrašnjost zgrade. Sprovođenje studija zračenja i sjaja tokom ranih faza procesa dizajna može pomoći timovima za dizajn da izaberu prave strategije za postizanje ovog cilja.

Izvor : www.archdaily.com

4. Akustična udobnost

Akustična udobnost je dobro percipirana zgradama u pogledu zvučnog kvaliteta svog okruženja.  Uprkos svom uticaju, ovaj parametar se obično razmatra samo kada je tip projekta pozorište ili sala. Jedan odličan faktor akustičke udobnosti je fasadni materijal. Dobra izolacija smanjuje buku i omogućava veću produktivnost korisnika zgrade.

Izvor : www.archdaily.com

5. Oslobođeni ugljenik

Pored upotrebe energije, koja pomaže u smanjenju operativnog ugljenika, sadržaj ugljenika se odnosi na gasove emitovane tokom ekstrakcije, proizvodnje, transporta, izgradnje, zamene i dekonstrukcije građevinskog materijala. Ako se proceni u ranoj u fazi dizajna, oko 80% sadržaja oslobođenog ugljenika se može smanjiti.

Kako energetski kodovi i drugi arhitektonski zahtevi postaju strožiji, arhitekte moraju da povećaju fokus na energetsku efikasnost. Tokom balansiranja estetike, upotrebe energije i troškova, mnogi dizajneri se okreću izgradnji performansi i alata za proizvodnju energije kako bi prikupili podatke o projektu, pokrenuli analize i odredili najbolji dizajn koji ispunjava ciljeve održivosti.

Izvor : www.archdaily.com

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.