petak, 27 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaZaha Hadid Arhitekte - Infinitus Plaza

Zaha Hadid Arhitekte – Infinitus Plaza

Izgrađena na mestu aerodroma kroz koji prolazi metro tunel, projekat ima centralnu halu koja je povezana sa više nivoa, u obliku višestrukih petlji. U sklopu objekta su kancelarije, istraživački objekti, laboratorija i centar za učenje. Dizajn predlaže radno okruženje usredsređeno oko povezivanja i prilagodljivosti.

Izvor : www.archaildy.com @ Liang Xue

Niz petlji podstiče interakciju između odeljenja i definiše niz spoljnog prostora koji promoviše osećaj zajednice. Mostovi povezuju razne komunalne prostore, uključujući teretane i sobe za vežbanje, kao i restorane, kafiće i područja rekreacije, dok su vrtovi i spoljne oblasti upotpunjene trkačkom stazom kao i pešačkim stazama na krovu. Projekat uključuje niz strategija održivosti i građevinske tehnologije kako bi se smanjio operativni i životni ciklus emisije ugljenika.

Izvor : www.archdaily.com @ Courtesy of ZHA

Strukturna optimizacija je smanjila količinu betona koji se koristi i povećala udeo recikliranog materijala, pre svega čelika, stakla, drvnih i gipsanih komponenti. Nivo toplote sunca je smanjen pažljivo s obzirom na spoljne terase koje imaju sopstveno senčenje i fasadne panele za isto. Sistem hlađenja čine mreže prskalica koje prskaju prikupljene čestice vode na ETFE membranu krovova, proces kojim upravlja pametni sistem upravljanja zgradama.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.