ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaArhitekturaVenecija menja staklenu površinu na mostu Ponte Della Costituzione

Venecija menja staklenu površinu na mostu Ponte Della Costituzione

U Veneciji su odlučili da zamene staklo sa kamenom na Ponte Della Della Costituzione, jer je glatka površina bila uzrok brojnih incidenata. Odluka dolazi nakon nekoliko pokušaja ograničenja klizanja pomoću nalepnica smole, čak i postavljanja znakova za čuvanje na staklenoj površini kada je zimsko vreme postalo sve opasnije. Otvoren u 2008. godini, most je bio predmet polemike i protesta od početka, jer su troškovi izgradnje i vremenski okvir nadmašili početne procene i počele su žalbe na padove.

Izvor : ww.archdaily.com
© Cristoph Radtke, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Klizava površina mosta preko Grand Canal-a izazvala je brojne ozbiljne incidente, što je rezultiralo sa nekoliko tužbi upućenih administraciji. U 2018. godini neki od delova stakla su zamenjeni kamenom, ali to nije sprečilo dalje nesreće. Stoga je administracija podigla cenu na 500.000 evra da zameni celu staklenu površinu, tvrdeći da bezbednost pešaka nadmašuje estetske namere. Plan će sada morati da odobre strukturni inženjeri i gradski arhitektonski organ.

Izvor : ww.archdaily.com
© Mister No, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Zamena staklene površine predstavlja još jedno poglavlje u gradu za prevazilaženje nedostatka projekta. U 2013. godini, nakon kritike za nedostatak pristupa invalidskim kolicima, grad je instalirao lift i kabinu, kasnije demontirao jer je rešenje smatrano previše sporim i previše vrućim za leto. U 2014. godini Venecija je tužila arhitektu Santjaga Kalatravu za nepažnju pri izvođenju radova, tvrdeći da arhitekta nije dobro procenio broj turista koji koristi most, kao i težak saobraćaj koji dobrinosi habanju strukture.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.