nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaUnutrašnjost Masdara - Abu Dabi

Unutrašnjost Masdara – Abu Dabi

Bliski Istok je istorijski poznat po mnogim stvarima – održivost nije jedna od njih. Iako postoji široka kritika neodrživih atributa razvojne staze u regionu, već godinama sija grad Masdar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sedamnaest kilometara jugoistočno od Abu Dabija.

Grad Masdar je urbanistički projekat koji vodi kompanija za obnovljivu energiju Masdar, koja je uložila 15 milijardi dolara da bi Masdar postao najodrživiji grad na svetu. Za razliku od Abu Dabija, grad koji nesrazmerno sledi stare modele i načela zapadne izgradnje, Masdar ima bogatstvo potencijala da ponudi svetu zeleno urbanističko planiranje.

Na prvom pristupu, koncentrisani razvoj, smešten u 600 hektara praznog prostora, malo je za strahopoštovanje, posebno u poređenju sa talasom koji je u Abu Dabiju. U velikoj meri zahvaljujući globalnoj finansijskoj recesiji, zgrade trenutno čine manje od 10% područja posvećene urbanističkom eksperimentu.

Međutim, ovaj širi prikaz nije nužno sinonim za veću sliku.

Dizajn oaze

Od svog osnivanja, gradski master plan je vodio „Foster+Partners“, koji su takođe dizajnirali sve zgrade do danas (osim skoro izgrađene Siemensove zgrade). Čini se da ništa u gradu nije zamišljeno bez promišljene namere. Lice svake zgrade, kraj svake ulice i rasporeda svakog javnog prostora deo je uravnoteženog sastava.

Izvor : www.archdaily.com

Odsustvo automobila omogućava glavnoj cirkulaciji da bude uža, donoseći dodatnu korist pasivnog solarnog sunčenja ulične površine. Prema glavnom menadžeru dizajna Masdara, Krisu Van-u, ulice dobijaju samo 30-45 minuta direktne sunčeve svetlosti dnevno u pustinjskoj klimi, doprinoseći činjenici da su temperature navodno 10-15 stepeni niže unutar Masdar Citija nego Abu Dabija.

Izvor: www.archdaily.com

Veliki rezultati jednostavnim potezima

Sa PV-ovima na vrhovima mnogih zgrada, impresivan solarni objekat od 10 MW se nalazi na ivici razvojnog područja, stvarajući više čiste snage nego što grad svakodnevno koristi. Na kraju, Van sugeriše da bi strategije pasivnog dizajna mogle da doprinesu dugoročnom uspehu grada: „Mnogo uštede dolazi iz dobre i jednostavne arhitekture“, insistirao je na stvarima poput orijentacije o izgradnji, solarnog senčenja i materijalnosti.

 

Funkcionalnost je osmišljena u celosti plana. Kada je firma iz Londona Sheppard Robson predložila svoj dizajn za novo sedište Simensa na Bliskom Istoku, izabrala je da iskoristi prirodni vetar koji kruži kroz strukturu zgrade uz pomoć Venturi efekta. U tom procesu su takođe stvorili osenčen ulični prostor sa ekspanzivnim pogledom na ostatak mesta. Van je bio u pravu kada je ponosno rekao: „Ne vidite masterplan, osećate masterplan. Nijedan crtež to ne može zameniti.“

Izvor : www.archdaily.com

Uprkos činjenici da je Simensova zgrada prva sa LEED platinastim sertifikatom u Abu Dabiju – nije malo dostignuće usred pustinje – Van to ne vidi kao ciljnu liniju. Što se tiče budućih zgrada koje dolaze, Van je uzviknuo: „Pustamo LEED platinum niz vodu.“

Ipak, oni koji dolaze traže neki tehnološki proboj koji se ne može naći nigde na svetu i možda će biti razočarani. Fizička koncepcija grada ga odvaja od bezbrojnog broja teorijskih (dobronamernih) urbanih modela koji čekaju da budu izgrađeni.

Izvor : www.archdaily.com

Održiv standard, spor i stabilan

Masdar je jedan od najimpresivnijih proaktivno održivih urbanih prostora koji tek treba da se izgrade. Gradski zvaničnici se nadaju da će većinu posla obaviti do 2030. godine. Međutim, u okviru svog obećanja za brz rast mogu da naiđu na najveći rizik koji utiče na njegovu autentičnost a to je da se širi prebrzo.

Iako bi svi želeli da vide da je izgradnja što pre završena, ubrzanje projekta bi moglo ugroziti njegove vrednosti, pretvarajući ga više u tematski park nego autentično urbano okruženje. Projekat će učiniti više za svet održivosti tako što će biti bolji dom, a ne bolji „Epcot“ centar; bolje mesto za život, a ne bolje mesto za „doći“. „Ako i dalje nastavi da polako i stalno raste i uči, Masdar će jednog dana postati model za replikaciju – ili u suprotnom brzo će postati puki eksponat dobrih namera.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.