nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaSingapur - dizajn nove budućnosti

Singapur – dizajn nove budućnosti

Singapur je postao globalni dizajn centar. Kao grad-država i ostrvska zemlja u jugoistočnoj Aziji, „Lion City“ je dom nove klase visokih zgrada, bašti i legendarnih znamenitosti. Iako je svetski dizajn je upoznat sa strukturama poput Safdijevog dijamant Čang aerodroma, Singapur je takođe izgradio niz novih javnih i građanskih objekata.

Izvor : www.archdaily.com © Iwan Baan

Sa jakom pozadinom kulturne i etničke raznolikosti, arhitektura Singapura je rezultat njenih različitih uticaja. Savremena arhitektura ima jak fokus na održivost, sa mnogo primera integrisanih pejzaža visokih zgrada. Zelena arhitektura i ventilacija je posebno važna za arhitekturu u Singapuru zbog svoje vlažne klime. Sledeći kulturni projekti prikazuju kako se narod kreće van kolonijalne prošlosti i projektuje novu budućnost.

 

„Learning hub“ – Hetervik Studio

Izvor : www.archdaily.com © Hufton+Crow

Nanyang Tehnološki Univerzitet (NTU Singapur), dizajniran od strane Hathervik Studia je novo obrazovno obeležje Singapura. Kao deo NTU plana ponovnog razvoja dizajniran je da bude novi višenamenski objekat za oko 33.000 studenata.

 

Bishan javna biblioteka – LOOK Architects

Izvor : www.archdaily.com © Patrick Bingham Hall

Probuđena metaforom kućice na drvetu stvara se koncepcija okruženja za učenje i igru u Bišan biblioteci. Upotreba krovnih prozora, naslona i obojenog stakla transformiše dnevnu svetlost u bezbroj nijansi i boja, stvarajući kvalitetno svetlo u okviru biblioteke kroz simulaciju krošnje drveta. Biblioteka je podignuta iznad naselja da podstakne radoznalost zajednice i posetilaca.

 

UOL Galerija – Ministarstvo dizajna

Izvor : www.archdaily.com © CI&A Photography – Edward Hendricks

MOD-ov dizajn za UOL galeriju istražuje i redefiniše tipologiju ove galerije Singapura na nekoliko frontova.  Dizajn daje celovit doživljaj uključujući arhitektonske forme, galeriju slika i ravan enterijer.

 

SUTD Biblioteka – City Form Lab

Izvor : www.archdaily.com © Raul Kalvo

Singapurski Univerzitet Tehnologije i dizajna (SUTD) nalazi se privremeno na „Dover Campusu“. Blizu tri stara drveta formira barijeru od buke autoputa Ayer Raja. Struktura omotač-školjke paviljona aktivira otvoreni prostor iza postojeće zgrade biblioteke.

 

Zvezda – Aedas

Izvor : www.archdaily.co © Courtesy of Aedas

Cilj projekta je da postane živ građanski čvor sa pozorištem od 5.000 sedišta i sektorom maloprodaje hrane i pića, radeći zajedno na poboljšanju održivosti. Nalazi se u okviru većeg master plana u Buona Visti, Singapur, koja je osnovana sa namerom da postane regionalni centar za širok spektar građanskih i kulturnih aktivnosti i promoviše inovacije i kreativnost.

 

Nova krila – Azijski muzej civilizacija  – GreenhilLi

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of GreenhilLi Pte Ltd

Dva nova proširenja ovog azijskog muzeja su kulminacija ideja koje se vrte oko progresivne muzejske težnje, zahteva stroge baštine i fizički izazovne lokacije. Podmlađivanje muzeja definisano je jasnoćom arhitektonskog izražavanja, kao i manipulacijom dnevne svetlosti da izvaja formu zgrade i osvetli prostor galerije.

 

AirMesh paviljon – AIRLAB

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of AirMesh Pavilion

AirMesh je prva svetska arhitektonska konstrukcija napravljena od 3D štampanih komponenti od nerđajućeg čelika, pokazujući inovativni digitalni dizajn i proizvodne tehnologije koju je razvio AirLab na Univerzitetu za tehnologiju i dizajn u Singapuru.

 

„Naša budućnost“ – SUTD Advanced Architecture Laboratory

Izvor : www.archdaily.com © Oddinary Studios

Univerzitet tehnologije i dizajna je odlučio da dizajnira ovu masovnu strukturu za izložbu „Future of Us“. Gosti su mogli da dožive iskustvo igre svetlosti i senke koju prave zamršene metalne rešetke. Gosti doživljaj opisuju kao „šetnju kroz zamišljenu šumu“.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.