petak, 27 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaPored crvene, arhitektura sive i crne cigle

Pored crvene, arhitektura sive i crne cigle

Pesma Pink Flojda „još jedna cigla u zidu“ kritikuje otuđenje i demotivirajući obrazovni sistem. Ljudi ili deca, prikazani su kao cigle zbog svoje homogenosti, bilo na putu života ili razmišljanja u društvu kojem baš nije draga opozicija. Cigle rade vrlo dobar posao u ovom poređenju, sa vrlo malo promene u istoriji širom sveta u njihovim pravougaonim oblicima. Ali to nije tačno za njihove boje. Iako imamo sklonost crvenom kada govorimo o ciglama, postoje beskonačne mogućnosti nijansi, u zavisnosti od preparata i proizvodnog procesa.

Izvor : www.archdaily.com

Izraz cigla se odnosi na blok sastavljen od suve gline, ali sada se takođe neformalno koristi da bi označio ostale hemijski očvršćene pravougaone građevinske blokove. Kompoziciju glinenih cigla, najtrardicionalniju, Tahsina Alam ističe u njenom članku za veb stranicu www.civiltoday.com, čine sledeći sastojci:

Silicijum-oksid (Si02) 55%
Aluminijum-oksid (Al2O3) 30%
Oksid gvožđa (Fe2O3) 8%
Magnezijum-oksid (MgO) 5%
Kalcijum-oksid (CaO) 1%
Organska materija 1%

Na boju cigle utiče hemijski i mineralni sadržaj sirovina, temperatura i vrste korišćenih peći. Zbog toga je uobičajeno da postoje neznatne varijacije između puno čvrstih cigli, koje su često estetski privlačne dizajnerima. Što je više oksida gvožđa u sastavu, cigla je više crvena. Što više kalcijum oksida, biće belja. Kao što je rečeno u ovom članku, „Gvožđe oksid daje cigli crvenu boju nakon sagorevanja kada je dostupan višak kiseonika i tamno smeđu ili čak crnu boju kada ima manjak kiseonika.“

Crne cigle su privlačne zbog uzdržljive i minimalističke estetike. Njihova priča je čudna. U Londonu, solidne zgrade od cigle su prilično uobičajene, izgrađene uglavnom tokom 19. veka. Zbog čađi prisutne u veoma zagađenom londonskom vazduhu u to vreme, cigle su završile sa sivkastom ili čak crnom nijansom. Kako se vremenski uslovi poboljšavaju posle 1956. godine, zgrade su očišćene i vraćene u prvobitnu boju.

Ali postoji i način da se pigmenti dodaju u miks, da se napravi prirodno crna boja. Ovaj pigment od opeke poznat je i kao crni keramički oksid, crni glineni oksid ili jednostavno K37. Uglavnom se sastoji od oksida gvožđa, netoksičnog, stabilnog i dugotrajnog materijala.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.