petak, 27 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaArhitektura zimske olimpijade - Peking 2022.

Arhitektura zimske olimpijade – Peking 2022.

Sa Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. koje su počele 4. februara, zaokružujemo najznačajnije prostore, uključujući i novi stadion od Popolousa i prvu strukturu na svetu za ektremne skokove.

Većina lokacija za predstojeće igre nisu nove, dosta njih je izgrađeno 2008. godine za Letnju olimpijadu u Pekingu. Sada grad postaje prvi domaćin oba izdanja igara ikada.

Najpoznatiji je Nacionalni stadion Peking, takođe poznat kao Ptičje gnezdo, koji je projektovao švajcarski studio Herzog & de Meuron.

 

Izvor : www.olympics.com

Peking Nacionalni stadion – Herzog & de Meuron (2007)

Poznatiji kao Ptičje gnezdo, stadion je lako prepoznatljiv kao glavna lokacija Olimpijskih igara 2008..

Na njemu se neće održati takmičenja sledećeg meseca, ali stadion kapaciteta 80.000 mesta, za koji je priznati kineski umetnik Ai Weiwei pomagao kao dizajn konsultant, će reprizirati svoju ulogu kao domaćin otvaranja i zatvaranja ceremonije za predstojeće Zimske igre.

 

Izvor : www.olympics.com / youtube

Peking Nacionalni plivački centar – PTW Arhitekte (2007)

Dizajniran od strane konzorcijuma koji uključuje Australijski studio PTW Architects sa nadimkom „Vodena kocka“, Nacionalni plivački centar je još jedan od objekata iz 2008. na kome će se održati i Zimske olimpijske igre.

Organizatori kažu da je transformisan uz dodatak leda i kontrolu klima opreme. Umesto da bude domaćin plivanju i ronjenju, ovaj put će delovati kao klizalište.

 

Izvor : www.olympics.com

Nacionalna arena za brzo klizanje  (2021)

Dizajnirana od strane stručnjaka arhitekture (Populous), ovo je jedino novo mesto izgrađeno u Olimpijskom parku Pekinga za Zimske olimpijske igre 2022., na mestu koje je bilo namenjeno za hokej i streljaštvo 2008. godine.

Ona je nazvana „Ledena mašna“ zbog 22 osvetljene niti koje okružuju stadion, dok Popolous obećava da će 12.000 gledalaca čuti „svaki zvuk klizaljke na ledu“ sa staze od 400 metara.

 

Izvor : www.wikipedia.org © Arne Museler

Peking Nacionalni zatvoreni stadion – Glockner Architekten GmbH (2007)

Još jedno nasleđe iz 2008. sa nadimkom „Lepeza“ jer podseća na na tradicionalnu kinesku lepezu – Nacionalni Zatvoreni Stadion će ugostiti discipline ritmičke gimnastike i hokej na ledu.

Arenu kapaciteta 20.000 mesta je dizajnirala nemačka firma Glockner Architekten GmbH.

 

Izvor : www.olympics.com

Vukesong Sportski centar – David Manica i  Institut za arhitektonski dizajn Pekinga (2008)

Vukesong Sportski centar, zvanično poznat kao Kadilak centar, ugostio je košarkaški turnir na letnjim igrama 2008. i od tada postao jedan od glavnih višenamenskih arena.

Deliće odgovornost za hokej na ledu sa Nacionalnom Zatvorenim Stadionom, koristeći klizalište koje se može konvertovati nazad u košarkaški teren u roku od šest sati. Ovo je omogućeno renoviranjem 2015. godine kao deo obnove firme Popolous.

 

Izvor : www.olympics.com © Lintao Zhang/Getty Images

„Veliki vazduh“ Shougang – TeamMinus (2019)

Možda najviše dopadljiva struktura na ovoj listi, Big Air Shougang je među malim brojem novih prostora izgrađenih za Peking 2022., biće domaćin skijanja, snoubording ekstremnih skokova.

Prostor je dizajnirao TeamMinus, studio koju je predvodio profesor Žang Li, koji je na čelu Instituta za Arhitektonski dizajn i istraživanje Cinghua Univerziteta.

Sastavljen od obojenih aluminijumskih panela, izgrađen na mestu jednog od najvećih nekadašnjih čeličana u Pekingu, sa četiri industrijska tornja za hlađenje u fabrici koja i dalje postoje.

 

Izvor : www.olympics.com

Glavni zatvoreni stadion – Ming Ksiong (1968)

Izgrađen 1968. godine, bio je domaćin takmičenja u stonom tenisu 1971. godine, kao deo programa ping pong diplomatije, pripisuje se smirivanju odnosa između Amerike i Kine tokom hladnog rata.

Arena je renovirana uoči Olimpijskih igara 2008. godine, gde je organizovala odbojkaški turnir, i biće dom za umetničko klizanje i kraćih disciplina brzog klizanja.

 

Izvor : www.xinhuanet.com © Xinhua/Zhang Chenlin

Nacionalni Klizaćki Centar – Atelje Li Ksinggang (2021)

Klizačka staza dužine 1.975 metara, u zimskoj olimpijskoj zoni Janking 75 kilometara severno od Pekinga, karakteriše popločan drveni krov tokom cele dužine. Kineski prvi klizni centar i tek treći koji će biti izgrađen u Aziji.

 

Izvor : www.twitter.com/Beijing2022

Nacionalni Ski Jumping Centar – TeamMinus (2020)

Još jedno novo mesto za Peking 2022. Dizajnirao je studio TeamMinus, Nacionalni Ski Centar dobio je nadimak Snežni Ruyi zbog svoje sličnosti sa Ruyijem (tradicionalni kineski talisman koji donosi snagu i sreću.)

Na vrhu padine je 40-metara visoka kružna platforma za gledanje koje sadrži panoramski restoran, sa tornjem za sudije ispod i stadion na dnu.

Centar će na ovogodišnjim igrama ugostiti ski skokove i nordijski kombinovane događaje, pre nego što postane mesto za obuku kineskih sportista i turističko letovalište. Nalazi se u zoni Žangjiaku na popularnoj destinaciji skijanja, 180 kilometara severozapadno od Pekinga, do koga će posetioci dolaziti putem novoizgrađene mrežne železnice.

 

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.