nedelja, 22 maj, 2022
Naslovna12 firmi u užem izboru za redizajn železničke stanice Nigati - Budimpešta

12 firmi u užem izboru za redizajn železničke stanice Nigati – Budimpešta

Grad Budimpešta, preko razvojne agencije (BFK), pokreće internacionalni konkurs za dizajn i sveobuhvatnu obnovu železničke stanice u Budimpešti i okoline. Inicijativa nastoji da proširi kapacitet železničke stanice kako bi se udvostručio broj vozova na prigradskoj mreži. Nakon početne faze koja je privukla 36 učesnika, u uži izbor je ušlo u 12 firmi, među kojima su Benthem Crouvel Architects, Grimshav Architects, Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, Kengo Kuma i saradnici.

Konkurencija nastoji da sačuva baštinu i proširi kapacitet železničke stanice u kombinaciji sa nadogradnjom železničke pruge, koja će povećati učestalost vozova. Projekat će stvoriti dvospratnu terminalnu stanicu sa 13 staza iznad zemlje i šest ispod. Kao što je objasnio David Vitezi, generalni direktor razvojne agencije (BFK), „Ovo će udvostručiti kapacitet stanice, omogućavajući stvaranje novog parka i novih urbanističkih oblasti“. Projekat će oživeti zapuštene oblasti u centru grada. Kratak dizajn takođe donosi stvaranje pešačkih i biciklističkih staza duž železnice.

BFK istražuje ideju o stvaranju železničke veze pod Dunavom između stanica Kelenfold i Nigati, a transformacija železničke stanice će biti integrisana u ove buduće razvojne planove. U novembru je BFK izabrao 12 najboljih podnosilaca zahteva da učestvuju u drugom kolu konkursa, a pobednik će biti odabrann na proleće 2022. Firme iz Evrope, Azije i Australije imaju značajno iskustvo u projektima vezanim za saobraćaj i u izgradnji najistaknutijih železničkih stanica u Evropi tokom poslednjih 20 godina. Implementacija projekta je postavljena za početak 2025. godine.

Frime u užem izboru :

Benthem Crouwel Architects
Grimshaw Architects
Zaha Hadid Architects + Finta és Társai Építészstúdió + Buro Happold + Abud Mérnökiroda + Land Italia
Sweco Architects + Gateways
AREP Group Architectes
Ove Arup & Partners International
Plant – Atelier Peterkis + Hawkins Brown Architects
Albert Wimmer
Kengo Kuma & Associates + M-Teampannon
John McAslan + Partners
Foster + Partners
Cruz y Ortiz Arquitectos + Szántó és Mikó

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.