Srbija i Belorusija prave nameštaj?

Izvor:  B92.net 11 mart 2015

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev izjavio je da očekuje da robna razmena između dve zemlje u narednih nekoliko godina dostigne 500 miliona dolara.

On je na predavanju "Bilateralni odnosi Belorusije i Srbije" na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost istakao da je prošle godine obim robne razmene iznosio 245 miliona dolara, ali da postoji prostor za njeno poboljšanje.

"Vodimo se idejom da moramo sarađivati tesno, ravnopravno i na obostranu korist", dodao je Ccušev.

Do sada je između dve države potpisano niz ugovora o saradnji, među kojima je i Sporazum o slobodnoj trgovini, ali je potrebno aktivnije raditi na njihovoj realizaciji, rekao je beloruski ambasador.

Čušev je podsetio da trgovinu Srbije i Belorusije olakšava bezvizni režim, odsustvo dvostrukog oporezivanja, kao i zaštita investicija. On je istakao da je cilj ekonomske saradnje, između ostalog, razvoj zajedničkih preduzeća.

"Planovi su da u budućnosti zajednički proizvodimo nameštaj i da se vatrogasna vozila sklapaju u Srbiji".

Komentarišući ulogu Srbije u mirovnom procesu u Ukrajini, Čušev je rekao da veruje da će doprinos Srbije, koja predsedava OEBS-om ove godine, "biti snažan i ocenjen pozitivno posle godine predsedavanja".

Na pitanje o stavu Belorusije povodom ukrajinske krize, on je odgovorio da je Rusija prvi, a Ukrajina drugi po važnosti ekonomski, vojni i politički saveznik Belorusije zbog čega je, kako je rekao, Belorusija zainteresovana da se situacija u Ukrajini što pre normalizuje.

On je dodao da je njegova država protiv uvođenja sankcija Rusiji i da ih smatra kontraproduktivnim.

Čušev je podvukao da Srbija i Belorusija imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa, kao i da njegova zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova i podržava Srbiju u njenom nastojanju da zaštiti svoje nematerijalno i kulturno nasleđe na tom području.

Povezane vesti

 • Mihajlovićeva i Pinter o projektu izgradnje Fruškogorskog koridora

  Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o saradnji dve zemlje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

 • Kinezi zainteresovani za izgradnju puta Novi Sad - Ruma

  Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom kineske korporacije China Road and Bridge Corporation (CRBC) u Srbiji, koja je zainteresovana za izgradnju državnog puta IB-21 Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru.

 • Stranci, među kojima i Srbi, kupuju nekretnine u Grčkoj

  Strani državljani, među kojima i Srbi, su na vest o mogućem bankrotu Grčke, počeli aktivno da kupuju nekretnine u toj zemlji. Najveće interesovanje pokazuju Kinezi, a ni Rusi ne zaostaju mnogo za njima. Trojku lidera najaktivnijih kupaca zaključuju Bugari i Srbi, navodi Obšćaja gazeta.

 • Srbija i Češka žele da grade elektrane na Drini

  Srbija i Češka su zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na Drini, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Kako se navodi u saopštenju, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je o tome i drugim pitanjima iz oblasti rudarstva i energetike sa delegacijom Ministarstva industrije i trgovine Češke koju je predvodio zamenik ministra Vladimir Bartl.

 • Od jeseni probijaju tunel kroz Kadinjaču

  Koliko je realna najava skore izgradnje novog putnog pravca u zapadnoj Srbiji. Projekat tunela kroz Kadinjaču biće gotov do novembra. Izgradnja tunela, dugog 1,2 kilometra, koštaće između osam i 10 miliona evra.

Izdvajamo

side-left
side-right