Pola miliona evra za infrastrukturu u Srbiji

Izvor:  novosti.rs 23 maj 2017

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj rekao da će, između ostalog, biti nastavljeno ulaganje u projekte koji se tiču železnica, puteva i voda.

Evropska banka za obnovu i razvoj ulaže godišnje 300 miliona evra u Srbiju, a želimo da to povećamo na 400 i da se čak približimo cifri od 500 miliona evra, rekao je danas Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju, Danijel Berg.

On je na međunarodnom skupu "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES) rekao, da će novac EBRD nastaviti da ulaže u infrastrukturu, kao i projekte koji se tiču železnica, puteva i voda.

"Ono što je još važnije, planiramo ulaganje u privatni sektor, prošle godine naša najveća investicija je bila 100 miliona evra koje smo uložili u privatnu maloprodajnu trgovinu,a ove godine očekujemo velike investicije u privatnu infrastrukturu", naveo je Berg.

On je istakao da vlada Srbije dosta radi na unapređenju incesticione klime, ali da je okolina za investicije samo polovina posla, jer zatim slede regulacija i druge stvari na kojima se radi.

"Mi pokušavamo da pomognemo po pitanju javno privatnih parnerstva, alternativnih rezolucija za rasprave, nepovratnih kredita i drugih činioca ''meke'' insfrastrukture koja će olakšati posao investitorima, što će dalje dovesti do povećanja rasta i efikasnijeg korišćenja javne infastrukture", rekao je Berg dodajući da veruje da će fizička i meka infrastruktura biti ključne za lokalne i evropske integracije.

Povezane vesti

 • Od Kopaonika prave grad

  Ski - centar će do početka sezone dobiti nekoliko hiljada kvadrata smeštajnog i ugostiteljskog prostora.

 • 40 lokalnih samouprava dobilo podršku od 139,9 miliona dinara za pripremu projekata

  Ministarstvo privrede je, nakon sprovedenog javnog poziva, donelo odluku da sa 139,9 miliona dinara, podrži 40 jedinica lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unapređenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, obnavljanje braunfild lokacija, kao i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

 • Počeli radovi na putu od Kaća do Zrenjanina

  Započela je sanacija deonice puta između Kaća i Zrenjanina, dužine 24 kilometra.

 • Počela obnova 223 kilometra pruga

  Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila danas na obeležavanju početka radova u Resniku.

 • Odobreno 3,2 mil EUR za srpski kulturni centar u Morahalomu i mađarski na Paliću

  U mađarskom gradu Morahalomu, poznatom po banji Sveta Eržebet, do leta 2018. godine biće izgrađen Srpski kulturni centar, dok će u subotičkom naselju Palić biti građen Mađarski kulturni centar. Subotica i Moraholom su zajedno konkurisali na konkurs prekograničnih IPA projekata Evropske unije i odobreno im je 3,2 mil EUR.

 • Hoćemo najbolje kompanije za stručni nadzor

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, donela je izmene Pravilnika o sadržini i vođenju stručnog nadzora u toku gradnje. Najznačajnija izmena je da će ubuduće projektantski nadozor moći da vrše sva privredna društva koja ispunjavaju uslove za projektovanje takvih objekata.

Izdvajamo

side-left
side-right