Počela obnova 223 kilometra pruga

Izvor:  novosti.rs 31 mart 2017

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila danas na obeležavanju početka radova u Resniku.

Izvođač radova je kineska kompanija CCECC. Rekonstrukcija 7,5 km između Rakovice i Resnika koštaće 23,7 miliona evra.

Prošle godine je u Srbiji modernizovano više od 120 kilometara pruga, a ove godine će biti rekonstruisana još 223 kilometra, izjavila je danas Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, na obeležavanju početka radova na delu pruge Rasputnica "G" - Rakovica -Resnik. Ova deonica se nalazi na pruzi Beograd - Mladenovac - Niš -Preševo.

Mihajlovićeva je podsetila na to da je Rasputnica "G" - Rakovica - Resnik, dužine 7,5 kilometara, da se rekonstruiše posle tri decenije, a da ima trasa na kojima nisu izvođeni nikakvi radovi proteklih 40 godina.

Koridor 10 je najvažniji železnički pravac, a planirana je modernizacija još više od 370 kilometara pruga, za koje treba da se obezbedi finansiranje - rekla je Mihajlovićeva.

Izvođač radova je kineska kompaniji China Civil Engineering Construction Corporation - CCECC, kojoj je ovo prvi projekat u Srbiji. Najavljeno je da će posao biti završen u martu sledeće godine, a po njegovom okončanju biće povećana propusna moć Beogradskog železničkog čvora. Radovi su vredni 23,7 miliona evra i finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj. Ugovor predviđa rekonstrukciju i zamenu građevinske i elektrotehničke infrastrukture, a nadležni tvrde da radovi neće uticati na redovno odvijanje železničkog saobraćaja.

Generalni direktor kineske kompanije koja je izvođač radova Žao Dianlong je rekao da je to velika državna kompanija koja je već 17 godina rangirana na listi 100 najvećih svetskih izvođača. Napomenuo je i da su do sada u svetu izgradili više od 10.000 kilometara pruga - u Turskoj, Nigeriji, kao i trasu od Adis Abebe do Džibutija.


Radovi ka Baru i Nišu

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije", Dušan Garibović, je rekao da se rekonstrukcijom ove deonice rešava južni izlaz beogradskog čvora i da se vezuju dva važna pravca koja će biti modernizovana - ka barskoj pruzi u dužini od 77 kilometara i ka Nišu u dužini od skoro 100 kilometara.

Krajem ove godine će početi i rekonstrukcija deonice Jajinci - Mala Krsna i stanice u Maloj Krsni - kazao je Garibović. Polovinom ove godine bi trebalo i Rusi da počnu radove na pruzi Stara Pazova - Novi Sad.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right