Odobreno 3,2 mil EUR za srpski kulturni centar u Morahalomu i mađarski na Paliću

Izvor:  ekapija.com 27 mart 2017

U mađarskom gradu Morahalomu, poznatom po banji Sveta Eržebet, do leta 2018. godine biće izgrađen Srpski kulturni centar, dok će u subotičkom naselju Palić biti građen Mađarski kulturni centar. Subotica i Moraholom su zajedno konkurisali na konkurs prekograničnih IPA projekata Evropske unije i odobreno im je 3,2 mil EUR.

Prema ranijim najavama iz Mađarske u Morahalomu novo kulturno mesto imaće 400 mesta.

- Srpski kulturni centar će imati i pravoslavnu kapelu jer želimo da se turisti iz cele Srbije kod nas osećaju kao kod svoje kuće i da imaju kutak u kome bi se nalazio deo njihove kulture, duhovnosti i umetnosti. Biće organizovane izložbe umetnika iz Srbije, književne večeri, koncerti, druženja. Objekat će imati prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu – najavio je Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma.

Dodao je da srpsku kulturu smatra dobrim brendom koji zajedno sa banjom Morahaloma može da se proda kao izuzetan turistički paket.

- U Morahalomu se svi trude da nauče srpski jezik, a radno vreme banje je prilagođeno upravo turistima iz Srbije i radi se kada su srpski praznici jer tada ima najviše poseta – kaže Nogradi.

Mađarski dom kulture na Paliću prostiraće se na 800 kvadratnih metara.

- Obe destinacije su značajne i za jednu i drugu državu, a ako bi turistima ponudili paket usluga iz zajedničkog projekta sigurno bi se zadržavali duže od jednog ili dva dana. Time mislim i na veliki broj turista iz zemalja istočne i zapadne Evrope, a javljaju nam se i turisti sa Dalekog istoka – kaže Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right