Plan da sve vojvođanske opštine otvore najmanje jednu fabriku

Izvor:  dnevnik.rs 22 mart 2017

Plan je da u naredne dve do tri godine sve opštine u Vojvodini imaju najmanje jednu fabriku s 50 i više zaposlenih – to će Vojvodinu održati na mestu najrazvijenijeg dela naše zemlje – izjavio je u Inđiji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je u tom gradu otvorio ciglanu kompanije „Univerzum–Kubršnica” u porodičnom vlasništvu Zorana i Branka Spasojevića. Ciglana je bila u zastoju osam godina i počela je ponovo da radi nakon što je u nju uloženo 500.000 evra. Ponovnim pokretanjem proizvodnje otvoreno je 60 radnih mesta.

Mirović, koji je ciglanu obišao u pratnji predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, izrazio je zadovoljstvo što je domaća kompanija odlučila da investira u inđijsku ciglanu, naglasivši pri tom da su strane kompanije dobrodošle u Srbiju i da se ulažu značajni napori na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou da one odluče da posluju u Srbiji, ali, kako je rekao, s malo više energije i odgovornosti se gleda na domaće kompanije.

– S malo više energije i odgovornosti gledamo na domaće kompanije, posebno porodične poput „Univerzuma”, koji je uložio svoj kapital i znanje, obezbedio savremenu proizvodnu liniju vrednu 500.000 evra i zaposlio 60 meštana ove sremske opštine – naveo je Mirović.

On je rekao i da se kompanija odlučila za poslovanje u Inđiji u uslovima realne ekonomije jer za takvim proizvodima postoji tražnja. Naglašavajući da inđijska kompanija deo svojih proizvoda izvozi, predsednik Pokrajinske vlade je rekao da je zajednički cilj svih nivoa vlasti podsticanje razvoja domaćih preduzetnika, i da od ostvarenih rezulata korist imaju zaposleni, vlasnici firmi, lokalna samouprava i ukupna naša ekonomija. Mirović je kazao da domaći privrednici i preduzetnici mogu računati na podsticaje sa svih nivoa vlasti jer je cilj da se domaće preduzetništv razvija više nego do sada.

– Savremene tehnološke linije, kvalitetan proizvod, domaći kapital, to je nešto što nam treba u svim opštinama – naglasio je on.

Predsednik opštine Vladimir Gak je čestitao porodici Spasojević na uspehu i zahvalio se što su rešili da ulože više od pola miliona evra u opštinu Inđija, što za rezultat ima više od 60 novozaposlenih građana.

– Nadam se da ta brojka nije konačna i da će broj zaposlenih, kako bude rasla i potražnja za tim proizvodom, biti veći – rekao je Gak, dodajući da se u podršci za ponovni rad ciglane rešilo i pitanje smeštaja opštinskog komunalnog preduzeća, koje će biti locirano na placu u krugu ciglane.

Povoljni uslovi za ulaganje

Vlasnik ciglane Branko Spasojević je rekao novinarima da su pokretanju rada fabrike posle višegodišnjeg zastoja najviše doprineli povoljni uslovi za ulaganje, kao i novi sistem davanja dozvola.

– Planiramo da za godinu-dve investiramo u modernizaciju i povećanje kapaciteta, kao i proširenje asortimana fabrike – kazao je Spasojević. – Radićemo marljivo i trudićemo se da uspemo.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right