Jugoimport-SDPR preuzeo Utvu

Izvor:  rtv.rs 14 mart 2017

Državno preduzeće koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transferom tehnologije, Jugoimport-SDPR postalo je vlasnik 96 odsto kompanije Utva iz Pančeva, objavio je portal Tango siks (Six).

To rešenje, kako se navodi, doneto je 28. februara na osnovu zahteva koji je pet dana ranije SDPR podneo Agenciji za privredne registre.

Suvlasništvo u Utvi imaju još i Fond za razvoj sa 3,182 odsto, Grad Pančevo 0,519 odsto, Higijena Pančevo 0,089 odsto, Vodovod i kanalizacija Pančevo 0,078 odsto, Autotransport Pančevo 0,059 odsto, Dunav Osiguranje 0,058 odsto, Srbijagas 0,023 odsto, Opština Kovin 0,015 odsto, Opština Opovo 0,005 odsto, Gradska stambena agencija Pančevo 0,005 odsto i Opština Kovačica 0,004 odsto.

Sindikat Utve: Investicije u Utvu 500 miliona ove godine

Jugoimport SDPR, novi vlasnik Utve iz Pančeva do kraja godine će u tu kompaniju investirati 500 miliona dinara u završetak hale i nabavku potrebnih mašina.

O toj investicije radnike je obavestilo rukovodstvo Jugoimporta, rekao je Tanjugu predsednik sindikata Utve Slobodan Kostić.

Kostić je objasnio da je Jugoimport - SDPR postalo vlasnik kompanije Utva sporazumom o preuzimanju, koji je potpisan još 9. februara, a sve formalnosti u APR-u završene su 28. februara.

"Za radnike je dobro što je direktor SDPR-a rekao da, kada uđemo u taj sistem, dobijaćemo plate na vreme. To je jedna stabilnost za radnike, bolja situacija, da se konačno reši status firme. Plate jesu male, ali ćemo ih rešavati po ugovaranju posla. Onda ćemo verovatno moći i da ih povećavamo", rekao je Kostić.

Podseća se da je fabrika aviona Utva iz Pančeva već nekoliko godina pod delimičnom upravom SDPR-a i dodaje da je prethodne godine, Samostalni sindikat Utve proglasio generalni štrajk zbog kašnjenja zarada i činjenice da od početka te godine nije sklopljen nijedan ugovor sa potencijalnim partnerima.

Portal Tango siks navodi i da je inicijativa za rešavanje statusa Utve i strateško partnerstvo sa SDPR-om pokrenuta pre dve godine, ali da do ovog trenutka nije bilo promene statusa.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right