Kazahstanska firma kupila srpski ZGOP

Izvor:  novosti.rs 09 februar 2017

Sa kazahstanskom kompanijom potpisan ugovor o prodaji preduzeća ZGOP.

Posao u Poljskoj već ugovoren, u planu i Bugarska.

Preduzeće u restrukturiranju ZGOP dobilo je u sredu zvanično novog vlasnika. Huram Jahšibaevič je ispred kazahstanske kompanije "Žol žendešui" potpisao u Beogradu ugovor o prodaji kapitala Privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga sa Goranom Kneževićem, ministrom privrede.

Kazahstanska renomirana firma je dostavila jedinu prijavu u postupku prikupljanja ponuda, koje je Ministarstvo privrede pokrenulo 2. septembra prošle godine, za javno nadmetanje u prodaji tačno 90,64033 odsto kapitala ZGOP-a.

- Odluka da se "Žol žendešui" proglasi kupcem doneta je 26. decembra na predlog Komisije za sprovođenje postupka - ističu u ministarstvu. - Početna cena za prodaju kapitala iznosila je 3.632.654 evra, na šta se kupac obavezao da celu sumu isplati u gotovom.

- Optimista sam - nije krio zadovoljstvo Zoran Stanojević, direktor ZGOP-a po potpisivanju ugovora. - Vlasnici iz Kazahstana su iz iste branše kao i ZGOP, i bave se ozbiljnim projektima u Aziji, a namera je da sa našim preduzećem budu angažovani u Evropi. Već su nam najavili da su dobili posao u Poljskoj i da učestvuju na tenderu u Bugarskoj, tako da će se krug poslovanja uskoro proširiti. Verujem da će nove poslove pratiti i porast broja radnika.

Obaveza novog vlasnika biće da u naredne dve godine, kroz dokapitalizaciju, u ZGOP investira 9,5 miliona evra. To ne bi trebalo da bude problem, jer, kako saznajemo, kompanija "Žol žendešui" ima godišnji obrt veći od 300 miliona evra, što je bio i jedan od uslova na tenderu.

ZGOP je do novog vlasnika iz Kazahstana, podsećamo, promenio tri. Preduzeće je po prvi put privatizovano još 2008. godine. Tada je dobilo vlasnika posredstvom Agencije za privatizaciju i od tada je imalo još dva vlasnika. Pod okrilje države se vratilo 2011. godine kao preduzeće u restrukturiranju.

Iz Ministarstva privrede navode da je ugovor sa kompanijom iz Kazahstana zaključen pod "odložnim uslovom". Obaveza kupca je, naime, da Ministarstvu privrede dostavi mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije i tek kada to bude učinjeno, ugovor će moći da postane pravosnažan.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right