„Gradimo zajedno” puteve, ulice, mostove...

Izvor:  dnevnik.rs 29 januar 2017

Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke „Zajam za opštinsku i regionalnu infrastrukturu”, a Zakonom o budžetu Srbije za svaku budžetsku godinu, na razdelu Ministarstva privrede, deo zajma po osnovu tog ugovora opredeljuje se za realizaciju infrastrukturnih projekata od lokalnog i regionalnog interesa.

Krajnji rok za alociranje sredstava zajma je decembar ove godine, a rok za povlačenje i trošenje novca ističe 2019. Zbog isteka roka, Vlada Srbije donela je uredbu o postupku po kojem se biraju infrastrukturni projekti i postupak po kojem se sprovodi podrška unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture „Gradimo zajedno”.

Na osnovu tog Vladinog dokumenta, novac iz zajma obezbeđuju se blagovremeno, a onaj koji ne bude iskorišćen na osnovu ugovora biće do isteka roka, odnosno 2019. godine, iskorišćen za druge infrastrukturne projekte od lokalnog i regionalnog značaja. Cilj raspodele tih para je pružanje podrške opštinama za sufinansiranje infrastrukturnih projekata.

Novac je namenjen za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica, biciklističkih staza i putnih objekata kao što su mostovi, podvožnjaci, pasarele. Može se koristiti i za izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju objekata za potrebe predškolskog, školskog i drugih nivoa obrazovanja, objekata učeničkog i studentskog standarda kao i onih za naučna istraživanja. Od tih para se mogu izgradi, rekonstruisati, dograditi, adaptirati i sanirati školske sportske sale i tereni, ali i objekti zdravstvene i socijalne infrastrukture, kao i objekti kulturno-istorijskog nasleđa.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right