Sa Eksim bankom o kreditu za prugu Beograd - Budimpešta

Izvor:  beta.rs 21 novembar 2016

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Srbije Miodrag Poledica izjavio je da će se tek pregovarati o uslovima zajma kineske Eksim banke za modernizaciju deonice pruge Beograd-Budimpešta, na relaciji Beograd Centar - Stara Pazova.

"U Rigi je zaključen komercijalni, odnosno izvođački ugovor čije je stupanje na snagu uslovljeno zaključivanjem ugovora o zajmu izmedju Republike Srbije i kineske Eksim banke, o kojem tek treba da pregovaraju Ministarstvo finansija i Eksim banka".

"Jedino što je poznato jeste da će kredit biti preferencijalni, odnosno sa značajno povoljnijim uslovima od onih koje nude komercijalni krediti", rekao je on i dodao da o konkretnim uslovima kredita, odnosno ponude Eksim banke, ona tek treba da se dogovori s Ministarstvom finansija.

Rekao je da je pruga Beograd - Budimpešta prvi železnički projekat kineskih izvođača u Evropi što je ocenio kao važno za afirmaciju Srbije kao ključnog partnera Kine u saobraćaju u mehanizmu saradnje sa 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

Poledica je rekao i da je ugovor s kineskom Eksim bankom o finansiranju projektovanja i izgradnje autoputa Surčin - Obrenovac sa 208 miliona evra, potpisan nakon sklapanja komercijalnog ugovora juna ove godine, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

Taj autoput od 17,6 kilometara i novi most preko Save dužine 1.800 metara gradiće, kako je rekao, kineska kompanija CCCC (China Communication Construction Company).

Poledica je dodao da će na koridoru koji grade kineske kompanije, to biti treća deonica, posle deonica Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, ukupne dužine 50,8 kilometara, koje gradi Šandong Haj spid grupa (Shandong Hi-speed group).

"Kineske kompanije radiće i na nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, u dužini 19,5 kilometara, rekao je on.

Naveo je da komercijalni ugovor za izgradnju deonice vredan 207 miliona eura sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China" predviđa mogućnost da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right