Česi sređuju prugu Niš - Dimitrovgrad

Izvor:  b92.net 06 novembar 2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Rigi sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom o jačanju ekonomske saradnje dve zemlje.

Dvojica sagovornika razgovarala su o projektu revitalizacije rudnika "Štavalj" i modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad. Vučić je istakao da Srbija želi da koristi iskustva Češke u ekonomskim reformama i da je i sama u poslednje dve godine uspela da sredi ekonomsku situaciju i napreduje na "Duing biznis" listi. Sobotka je istakao da su odnosi dve zemlje odlični i da idu u dobrom pravcu. On je pozvao premijera Vučića da poseti Češku što je Vučić i prihvatio i predložio sastanak biznis zajednice dve zemlje.

Obe naše zemlje idu u pravcu privrednog rasta i to nam je dobra prilika da jačamo ekonomsku saradnju. Češka je koristila evropske fondove i to nam je pomoglo da stabilizujemo ekonomsku situaciju“, istakao je Sobotka. Vučić i Sobotka razgovarali su o saradnji u oblasti kulture, turizma, zajedničkog nastupa po pitanju regiona Zapadnog Balkana, kao i o osnivanju Zapadno-balkanskog fonda.

Premijer Sobotka ponudio je iskustva Češke u pregovorima sa EU i istakao da se on lično zalaže za što skoriji prijem Srbije u Evropsku uniju.

Vučić je juče u glavnom gradu Letonije učestvovao na Petom samitu Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope.

Povezane vesti

Izdvajamo

side-left
side-right