Veća saradnja italijanskih i srpskih kompanija u građevinarstvu

Izvor:  rtv.rs 21 oktobar 2016

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da postoji potencijal za veću saradnju srpskih i italijanskih preduzeća u oblasti građevinarstva i tranzita.

Ona je na Poslovnom forumu Srbija-Italija pozvala italijanske kompanije da rade u Srbiji i dodala da prostora za saradnju ima i u oblasti izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Mihajlović je rekla da je Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i da u ukupnom srpskom izvozu 17 odsto učestvuje izvoz u Italiju.

Istakla je da važno je povećanje saradnje srpskih i italijanskih kompanija i međusobna razmena iskustava.

Mihajlović je podsetila da u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija, u kojima radi preko 20.000 ljudi, a da je u prethodnih oko deset godina Italija u Srbiju uložila dve milijarde evra.

"Važno što su ovde italijanske kompanije sa kojima ćemo razgovarati o tome šta još možemo da radimo. Nadam se da će biti još puno prilika da italijanske kompanije rade da srpskim kompanijama na infrastrukturnim projektima", rekla je Mihajlović.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da forumu prisustvuje više od 40 italijanskih kompanija iz oblasti građevinarstva, projektovanja i inženjeringa.

"Ideja je da firme razmene i podele znanja i praktična iskustva kako da projektuju, grade i finansiraju infrastrukturne projekte", naveo je Manco.

Inicijativa "Italija i Srbija - Gradimo zajedno", pokrenuta je u cilju podrške italijanskim firmama zainteresovanim za srpsko građevinsko tržište i saradnju sa srpskim firmama iz te oblasti. Skup organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

Povezane vesti

 • 40 lokalnih samouprava dobilo podršku od 139,9 miliona dinara za pripremu projekata

  Ministarstvo privrede je, nakon sprovedenog javnog poziva, donelo odluku da sa 139,9 miliona dinara, podrži 40 jedinica lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unapređenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, obnavljanje braunfild lokacija, kao i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

 • Mineko otvara još dva rudnika na Balkanu

  Britanska kompanija Mineko (Mineco) saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima postignutim u Srbiji i u regionu Zapadnog Balkana u 2016. godini i da su u završnoj fazi pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada i rudnika Olovo u BiH.

 • U Srbiji se gradi oko 250 kilometara autoputa

  U Srbiji se trenutno gradi oko 250 kilometara autoputa i angažovano je preko 600 građevinskih kompanija koje su glavni izvođači ili podizvođači, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miodrag Poledica.

 • Dozvola za gradnju B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine

  Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada izdala je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju lamela "B" i "C" urgentno-dijagnostičkog centra u Kliničkom centru Vojvodine.

 • Promenjena firma koja će graditi fontanu na Slaviji

  Nadzorni odbor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je na sednici održanoj 29. jula ove godine izgradnju nove fontane na Slaviji, sa pratećim poslovima, dodelio firmi "BMD BAU".

 • Gradska biblioteka u Kanzas Sitiju

  Spoljna instalacija zgrade je stalna, na visokom nivou, a dizajnirana je da prikrije parking biblioteke.

Izdvajamo

side-left
side-right