Stranci, među kojima i Srbi, kupuju nekretnine u Grčkoj

Izvor:  Tanjug.rs 06 jul 2015

Strani državljani, među kojima i Srbi, su na vest o mogućem bankrotu Grčke, počeli aktivno da kupuju nekretnine u toj zemlji. Najveće interesovanje pokazuju Kinezi, a ni Rusi ne zaostaju mnogo za njima. Trojku lidera najaktivnijih kupaca zaključuju Bugari i Srbi, navodi Obšćaja gazeta.

Nekretnine u Grčkoj bi mogle da padnu još 30 odsto u slučaju bankrota. A ako zemlja izađe iz Evropske unije to će dodatno odvratiti i Ruse, koji sve češće biraju kuće u Grčkoj zbog mogucnosti da dobiju državljanstvo, piše Gazeta.ru.

Vrednost stambenih nekretnina u Grčkoj pada već nekoliko godina.

U 2013. godini pala je 10 odsto, prošle godine u proseku 7,5 odsto, a od početka ove godine 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ukazuju stručnjaci.

Imajući u vidu da su se Rusi sredinom prošle godine ohladili od nekretnina u odmaralištima, među tim i od kupovine "druge vikendice", objekti u Grčkoj su, zajedno sa lokacijama u Bugarskoj, Španiji i Crnoj Gori, doživeli pad potražnje kupaca iz Rusije, rekao je osnivač kompanije Indriksons koji upravlja investicijama u nekretnine Igor Indriksons.

Rusi zainteresovani za nekretnine u Grčkoj kupuju ih uglavnom za ličnu upotrebu ili izdavanje, navodi Gazeta.ru.

Najbolje se, među ruskim kupcima, kotiraju Halkidiki, Solun, Atina, ostrva Krit i Krf, dok elitne nekretnine Rusi traže na Santoriniju, Peloponezu, Mikonosu, kaže rukovodilac odeljenja stranih nekretnina Najt Frank (Knight Frank) Marina Kuzmina.

Ona je istakla da poslednjih meseci klijenti traže nekretnine od 250.000 do milion evra, na osnovu kojih mogu da dobiju grčko državljanstvo. Isto kao i u periodu od 2010. do 2013. godine bilo je zahteva i za vile od pet miliona do deset miliona evra, dodala je ona.

Direktor lokalne kompanije Grekdom Dimitros Papadopulos ukazuje da od deset zainteresovanih kupuje samo jedan, a ostali iznajmljuju kuće. I on je primetio da se sve češće kupovine realizuju u cilju dobijanja državljanstva, odnosno, za najmanje 250.000 evra.

Prema podacima Najt Frank, koje prenosi Gazeta.ru, Grčka ne ulazi u top 10 destinacija za kupce koji traže imovinu iznad milion evra. Za njih su interesantnije Francuska, Italija, Kipar i Španija.

S tačke gledišta investicija grčko tržište stambenih nekretnina već duže vreme ne nudi dobit, ukazuje Igor Indriksons.

Uz skromnu profitabilnost od 2,7 do 4,2 odsto i nepovoljnu ekonomsku situaciju ulaganje u lokalne nekretnine može da postane katastrofa, kaže on.

Stručnjaci ukazuju da je većina investitora već pre nekoliko godina odustala od ulaganja u grčko tržište, očekujući da zemlja neće moći da pokrije javni dug.

"Ali tu krizu žele da iskoriste Rusi koji kupuju nekretnine za ličnu upotrebu, jer ako već postoji dodatni novac, zašto ga ne uložiti tamo gde je trenutno najpovoljnije", navodi Indriksons.

Prema podacima Indriksons.ru, vikendica na Atici od 90 kvadrata košta u proseku 70.000 evra, vila na Kasandri površine 70 kvadrata izađe 90.000 evra, a tradicionalna kamena vila na Jonskim ostrvima od 165 kvadrata oko 110.000 evra.

Povezane vesti

 • Mihajlovićeva i Pinter o projektu izgradnje Fruškogorskog koridora

  Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o saradnji dve zemlje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

 • Kupci sad traže pametne zgrade

  Statistika zabeležila rast prodaje i cena nekretnina u 2016. godini za 12 procenata.

 • Rampa na proviziju bahatih posrednika za nekretnine

  Do kraja godine će biti usvojene izmene i dopune propisa o prodaji i zakupu nepokretnosti. Nadoknada agenciji bi bila šest odsto od vrednosti nekretnine. Mora se uniformisati poslovanje u Srbiji.

 • Legalizovano 44.000 kuća

  Ubeleženo 1,4 miliona "divljih" objekata. Nepopisano još 800.000 nekretnina.

 • Zgrada BIGZ-a uskoro dobija novog vlasnika

  BEOGRAD - Zgrada BIGZ-a uskoro će dobiti novog vlasnika, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, navodeći da je dobio informaciju i pismo od zainteresovanog kupca "Soravia grupe", da će do kraja prvog kvartala naredne godine "zatvoriti kompletnu transakciju".

 • Kinezi zainteresovani za izgradnju puta Novi Sad - Ruma

  Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom kineske korporacije China Road and Bridge Corporation (CRBC) u Srbiji, koja je zainteresovana za izgradnju državnog puta IB-21 Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru.

Izdvajamo

side-left
side-right