Kako izabrati rasvetu za dnevni boravak?

Izvor:  Gradimo.rs 14 jun 2015

Kvalitetno rešena rasveta učiniće dom lepšim i funkcionalnijim. Svaka prostorija u domu mora biti adekvatno osvetljena ali rasveti u dnevnom boravku treba posvetiti posebnu pažnju. Osim što se u njemu provodi najviše vremena – dnevni boravak je prostor namenjen radu, odmoru i druženju. Zato je veoma bitno da se pomoću moderne rasvete lako i efektivno menja atmosfera iz radne u opuštajuću i obrnuto.

Tip rasvete, dimenzije, jačinu i boju birajte u skladu sa dimenzijama dnevnog boravka. Obratite pažnju na visinu plafona. Masivni lusteri i visilice jesu odgovarajući za visoke plafone ali ne i za spuštene. Za spuštene plafone su pogodne plafonjere i ugradna (spot, reflektorska) rasveta. Takodje, značajan je i položaj prozora u dnevnoj sobi jer su udaljeniiji delovi prostorije (u odnosu na prozore) slabije osvetljeni. Zato ih dodatno osvetlite.

Moderna rasveta omogućava poigravanje sa svetlom. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine se može postići strateškim osvetljavanjem zidova. Sve ono što smatrate lepim možete naglasiti svetlom (slike, cveće, police, kamin).

Rasveta u dnevnom boravku treba da dopire sa nekoliko strana. To znači da treba imati jako centralno (plafonsko) osvetljenje, kao i dodatne izvore svetla koji dopiru sa zidova, stolova, poda.

Topli tonovi rasvete (poput žutih i crvenih) jesu odgovarajući za dnevni boravak. Hladni tonovi (plavi, zeleni) su više za radne prostorije.

Moderna rasveta za dnevni boravak mora istovremeno da pomiri različite zahteve ukućana. Npr. jedan ukućanin želi da čita knjigu a drugi da gleda film. Ako dobro rešite rasvetu u dnevnom boravku onda ovakva situacija neće biti problem. Podnu lampu postavite pored stolice ili fotelje za čitanje. Prigušeno svetlo, pogodno za gledanje filmova, možete postići i ugradnjom dimer prekidača kojim se podešava jačina svetla.

Povezane vesti

 • Počela rekonstrukcija javne rasvete u opštini Priboj

  U narednih 20 dana, na teritoriji opštine Priboj biće izvršena zamena starih svetiljki na uličnom osvetljenju, novim LED sijalicama, saopšteno je na sajtu opštine.

 • Austrijska kompanija Cumtobel otvara fabriku u Nišu

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija "Cumtobel", otvoriti fabriku u Nišu.

 • LED rasveta u Žablju

  Ovih dana u opštini Žabalj završava se zamena stare ulične rasvete štedljivim LED sijalicama. Posao je vredan više od milion evra, ali to opštinu neće koštati ni dinar.

 • Duga na krovu muzeja

  Može li se stvarno proći ispod duge? Da, i to u danskom gradu Aarhusu, tačnije rečeno na krovu danskog muzeja umetnosti ARoS. Tamo je Olafur Eliasson razvio spektakularnu instalaciju, 150 metara dugačak panoramski put s naslovom „Your rainbow panorama“.

Izdvajamo

side-left
side-right