Čišćenje i održavanje klima uređaja

Izvor:  Gradimo.rs 14 jun 2015

Kada počnu letnje vrućine, svi jedva čekamo da uključimo klima uređaj i rashladimo prostoriju. Međutim, ovi uređaji mogu biti krivci za mnoga oboljenja. Evo kako da održavate uređaj i otarasite se bakterija koje se unutra sakupe.

Aerosoli, odnosno čestice u vazduhu koje klima uređaji raspršuju, mogu da sadrže mikroorganizme koji izazivaju oboljenja poput miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića usled koksaki virusa), alergijske tegobe, rinitis, konjuktivitis, upalu pluća i uha, respiratorni nazeb, legionarske bolesti.

Klima uređaji su opasniji leti, kada ih uključujemo da se rashladimo, nego u mesecima kada njima zagrevamo prostorije jer topao i suv vazduh ubijaju većinu bakterija i virusa.

Da vam ne bi preselo hlađenje klima uređajem, vodite računa da hladni talas vazduha nije usmeren direktno na telo jer to može da izazove facijalnu paralizu.

Osim toga, imajte na umu da klima uređaj treba da očistite i prekontrolišete ispravnost najmanje jednom godišnje. Za čišćenje uređaja najbolje je da pozovete ljude koji su stručni za to, kako bi očistili i spoljnu i unutrašnju jedinicu klima uređaja, a povremeno uređaj možete da očistite i sami.

polar-logoPOLAR SERVIS se bavi ugradnjom, servisom i popravkom svih vrsta klima uređaja, a to su split sistemi, multi sistemi,centralni sistemi klimatizacije i sistemi ventilacije. Nakon višegodišnjeg iskustva u bavljenju klimatizacijom sa pravom smo stekli ugled kao pouzdan partner svih ozbiljnih brandova iz iste oblasti (LG, Galanz, Midea, Mitsubishi, Samsung, Panasonic i mnogi drugi).

U slučaju da se odlučite za varijantu sam svoj majstor, potrebno je da podignete poklopac sa unutrašnje jedinice uređaja i izvadite filtere koje ćete oprati/očistiti. Potrebno vam je i sredstvo za dezinfekciju koje ćete rastvoriti prema uputstvima na ambalaži, a zatim sipati u bocu sa raspršivačem. Sredstvo za dezinfekciju naprskajte na otvorenu unutrašnju jedinicu klima uređaja, ostavite nekoliko minuta da deluje, a zatim možete očistiti vlažnom krpom kako biste pokupili prljavštinu.

Izdvajamo

side-left
side-right