Šta sve treba da znate kada kupujete laminat?

Izvor:  Gradimo.rs 18 mart 2019

Odlučili ste se za ugradnju laminata u svoj dom jer ste primetili da sa svojim brojnim dezenima itekako može da parirara po lepoti svakoj podnoj oblozi. Predstavljamo vam odgovore na nekoliko najbitnijih pitanja koja se najčešće postavljaju u salonima laminata. Mi smo razgovarali sa Milošem iz salona Breza Enterijeri.

Kako se održava laminat?

Za razliku od parketa i brodskog poda, laminat ne treba da se hobluje i lakira na svakih par godina, što ga u startu čini jeftinijim za održavanje. Uz to je njegova površina otpornija na grebanje, što ga čini dugotrajnom podnom oblogom. Održavanje higijene laminata je vrlo jednostavno.

Čisti se suvom ili mokrom krpom bez abrazivnih sredstava. Budući da je napravljen dobrim delom od drveta, laminat ima osobinu da upija vlagu iz sredine i u vrlo retkim prilikama može da se desi da nabubri ili se izvitoperi. Zato treba izbegavati duži kontakt laminata sa vodom i vodenom parom. Sa druge strane drastično isušivanje vazduha tokom grejne sezone može uticati na pojavu neznatnog skupljanja laminata. Zato se preporučuje, redovno luftiranje prostorija i postavljanje ovlaživača vazduha.

Da li može da se izbegne da laminat škripi?

Laminat je vrsta „plivajuće“ podne obloge koja nije zalepljena za pod, zato je od velike važnosti da se pre njegovog postavljanja pod izravna i da se koristi kvalitetna podloga za laminat. Podloge su najčešće sunđeraste ploče debljine od tri do sedam milimetara koje omogućavaju dobro prijanjanje laminata. Da ne bi došlo do pojave zvukova iz poda prilikom koračanja preporučljivo je koristiti laminate koji imaju veću debljinu središnjeg sloja (10-14 mm). Kvalitetan laminat ima osobinu apsorpcije zvuka što ga čini vrlo praktičnim.

Da li može da se ugradi bez majstora?

Laminat može da se ugradi i bez majstora jer je njegovo postavljanje vrlo jednostavno. Potreban vam je lenjir, testera, grafitna olovka, lepljiva traka, podloga za laminat, skalpel, libela, gumeni čekić i lajsne. Laminat se lako postavlja zbog klik sistema, tačnije žljeb jedne ploče ulazi u drugu, što daje stabilnu podnu oblogu. Pre postavljanja laminata potrebno je ostaviti ga na sobnoj temperaturi najmanje dva dana kako bi se prilagodio.

Da li može da se postavi preko podnog grejanja?

Laminat može da se postavi preko podnog grejanja, pod uslovom da su cevi adekvatno zaštićene slojem betona. Laminat, budući da se pravi pretežno od drveta, dobar je provodnik toplote, kao što je slučaj i sa parketom. Ne treba brinuti za završni sloj laminata kada se izlaže nešto višim temperaturama jer je sasvim otporan.

Mora li pod pre postavljanja laminata biti potpuno ravan?

Da bi laminat lepo „legao“, odnosno da se ne bi pojavljivale neravnine i delovi koji štrče potrebno je prethodno izravnati pod. Za to je najbolje izlivanje cementne košuljice koja će eliminisati neravnine u betonu nastale tokom gradnje objekta. Ukoliko su prisutne neravnine do dva milimetra one se odlično neutralizuju sunđerastom podlogom za laminat. Ukoliko su neravnine veće, tako postavljen laminat može pretrpeti oštećenja kada se na njega stane, a može se računati i na pojavu škripe i zveckanja.

Da li je laminat otporan na habanje?

Kvalitetan laminat je vrlo otporan na habanje i udarce. Izrađuje se laminacijom (spajanjem slojeva) pod visokim pritiskom i sertifikuje se prema otporu koji pruža prilikom kontrolisanog habanja. Zato se laminati biraju prema potrebama i standardizovanom broju koji nose: 21, 22 i 23 za stanove, dok se za komercijalne objekte biraju oni sa oznakom 31, 32 i 33. U odnosu na parket i brodski pod, laminat je otporan na insekte koji napadaju drvo.

Izdvajamo

side-left
side-right