U planu izgradnja najveće botaničke bašte na svetu u Omanu

Izvor:  gradimo.rs 20 novembar 2017

Londonske Grimshaw arhitekte, Arup i firma iz Lestera Halei Sharpe Design (HSD) zajednički su objavili planove za izgradnju najveće botaničke bašte na svetu.

Smešten u blizini Muskata u Omanu, park će pokrivati preko 400 hektara.

Planirana za podnožje planine Al Hajar, lokacija budućeg botaničkog vrta Omana je 100 metara iznad nivoa mora i izabrana je da bude pored dramatično uvijenih grebena i stena postojećeg pejzaža. Podignuti putevi će ići preko rečnih dolina, planina i pustinjskog kraja.

Posetioci će moći da prošetaju kroz svih osam prirodnih staništa u državi u okviru jednog kompleksa. Dva odvojena, ali povezana staklena kućišta drže više osetljive Severne i Južne Biome odvojeno od ostalih.

Predstavljajući Omanove osetljive severne planine, Severni Biom će posetiocima prikazati terasasto planinsko grmlje. Na Južnom Biomu će biti smeštena maglovita, jedinstvena zelena šuma iz Omanove regije Dhofar. Obe biomske građevine su dugačke, staklene i imitiraju brda u blizini.

U srcu Omanskog botaničkog vrta, pored istraživačkih i obrazovnih ustanova će se nalaziti i centar za posetioce.

LEED Platinum projekat posvećuje posebnu pažnju potrebama voda. U regionu gde je zabrinutost za vodu veoma veliki problem, kompanija Arup je bila u mogućnosti da dizajnira sisteme optimizirane za navodnjavanje biljaka sa najmanjom mogućom količinom otpada.

Zajedno Arup, Grimshaw i HSD pružaju kompletne usluge za Omanov botanički vrt, od master planiranja do građevinskog projekta. Projekat će biti završen u bližoj budućnosti.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right