Terase Bejruta

Izvor:  gradimo.rs 25 maj 2017

Grad Bejrut leži u srcu razvoja Bliskog istoka.

Oduvek je bio žarište regiona kao kulturno - geografska veza između Evrope i Bliskog istoka. Istorija Bejruta teško da može biti raznovrsnija; ostaci feničanske, rimske, turske i kolonijalne vladavine su uticali na celokupan grad i njegove građevine. Na dizajn Bejrutskih terasa je bukvalno uticala bogata i burna istorija grada.

Istorija je takođe u znaku neizbežnih tragova jedne burne sadašnjosti. Za generacije koje dolaze, narod Bejruta će zapamtiti atentat na premijera Rafika Haririja 2005. godine, kada je automobil - bomba eksplodirala ispred St. Georges hotela. Tragovi razaranja su još uvek vidljivi kao svakodnevni podsetnik. Uprkos vidljivim ožiljcima istorije, postoji jasna vizija za rehabilitaciju područja, sa master planom koji je uveliko u toku i ima za cilj da obnovi i revitalizuje taj deo grada. Bejrutske terase su u delu master plana koji je posvećen poslovnim i stambenim soliterima, u blizini nove luke.

Struktura i izgled zgrade su upoznati sa svešću i poštovanjem gradske prošlosti, kao i samopouzdanjem i optimizmom novog savremenog Bejruta. Projekat definiše pet principa: slojevi i terase, enterijer i eksterijer, vegetacija, pogled i privatnosti, svetlost i identitet. Rezultat toga je vertikalno slojevita zgrada: ploče različitih veličina omogućavaju otvorenost i privatnost, koji podstiču fleksibilan život. Fini detalji i fokus na usklađenost kvalitetnih materijala kreiraju efikasnu i luksuznu strukturu. Pažljiv inženjering životne sredine i specifična upotreba vegetacije dodatno unapređuju održivost i kvalitet života unutar zgrade.

Ploče svakog sprata vire oko svog obima najmanje 60 cm i olakšavaju održavanje dvostruke fasade. Podne ploče su dovoljne debljine da izvrše ravnanje dnevne temperature; skladištenjem hladnoće preko noći, oslobađajući je tokom dana. Takve pasivne strategije čine zgradu istinski održivim mestom za život.

Da bi se garantovala dovoljna diferencijacija obima izgradnje i održavanje razumnog odnosa, toranj je napravljen od pet modularnih spratova u različitim kombinacijama.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right