Činjenice koje niste znali o piramidama u Gizi

Izvor:  gradimo.rs 09 april 2017

Ovo je jedina struktura originalnih sedam svetskih čuda starog sveta koja je i dalje netaknuta, i dalje ima da nas nauči mnogo toga.

Nije ni čudo da je naša fascinacija piramidama u Gizi milenijumska. Masivna velika piramida izgrađena za faraona Keopsa završena oko 2560. p.n.e je jedino čudo od prvobitnih sedam antičkog sveta koje je još uvek netaknuto. Ostatak kompleksa je ništa manje nego sjajan takođe. Smešten na periferiji Kaira, Giza predeo sadrži ukupno šest piramida: tri veoma visoke, uključujući Keopsovu i tri manje plus ogroman kip sfinge.

Čovek bi pomislio da će se za nekoliko hiljada godina otkriti sve tajne ovih piramida, ali izgleda da ih još uvek ima mnogo. Prošle jeseni su otkrivene nove grobnice u Keopsovoj piramidi.

U nastavku je još nekoliko činjenica o ovoj impresivnoj strukturi koje možda niste znali:

Danas, posle vekova erozije, Keopsova piramida je visoka oko 140 metara (poređenja radi, kip slobode je visok 90 metara). Za skoro 4.000 godina, to je bila najviša zgrada na svetu. Procene su da je piramida izgrađena od oko 2.3 miliona kamenih blokova (težina svakog je od 2.5 do 15 tona).

Jasno je da je za gradnju piramide potrebna masivna radna snaga. Dugo vremena se verovalo da su građene od strane robova ali istraživanja iz proteklih nekoliko decenija ukazuju da nije tako. U selu koje okružuje piramide, arheolozi su otkrili ostatke ovaca, krava i koza za hiljade ljudi koji su se njima hranili svakog dana - to prema Harvard magazinu znači "da je plemstvo hranilo radnike i da radnici nisu bili robovi, barem ne u modernom smislu. "

Blista kao dijamant:

Danas piramide u Gizi nose šumski ton svoje okolne libijske pustinje. Prvobitno piramide su bile obložena ploča visoko poliranog belog krečnjaka. Kada ih sunce dotakne one zatrepere. Neki istraživači veruju da su piramide "zasejane u zlatu". Pojedini izvori tvrde da je promenjena struktura kamenih blokova piramide (prvobitno su bili namenjeni za izgradnju džamije).

Zapisano u zvezdama?

Ako ikada popijete piće sa ljubiteljem Drevnog Egipta, pokušajte da zadržite razgovor na zemlji. Postoji stalna debata među egiptolozima o tome da li (i kako) su piramide izgrađene.

U svojoj knjizi 1995. "Orion Mystery", ljubitelj Drevnog Egipta Robert Bauval tvrdi da su tri najveće piramide u Gizi izgrađene da korespondiraju sa tri zvezde u Orionovom pojasu (tri kralja ili tri sestre) koje su se pojavile u vreme kada su piramide građene. Naučnici su brzo ovo osporili, ističući da piramide ili zvezde bi morale stojati naopako kako bi teorija bila tačna.

Pet godina kasnije, profesorka Kembridž Univerziteta Kejt Spens iznela je sličnu hipotezu koja se takođe našla na oku kritičara. Već duže vreme naučnici su nastojali da objasne kako su stari Egipćani uspeli da usklade piramide tako precizno ka severu, kada u to vreme nije bilo Severne zvezde da ih navodi.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right