Nova energetsko efikasna zgrada mlekare Vreugdenhil

Izvor:  gradimo.rs 14 decembar 2016

Sedište firme Vreugdenhil je visoko energetski efikasnog dizajna sa 2.850 kvadratnih metara radnog okruženja u mestu Nijkerk, Holandija.

Vreugdenhil je poslednjih nekoliko decenija vodeći međunarodni proizvođač punomasnog mleka u prahu i specijaliteta na bazi prehrambene industrije. Projekat predviđa prostor za rad i sastanke, konferencijske sale, restoran, salon. Centralne teme razvoja su: identitet, iskustvo, interakcija, novi kancelarijski koncepti i fleksibilnost.

Dizajn je razvijen sa fokusom na održivost i životnu sredinu i nagrađen je sa "BREEAM-NL" izvanrednim sertifikatom sa pet zvezdica.

Lokacija je u industrijskoj zoni Arkerpoort u blizini Nijkerka. Arkerpoort je približno trouglasta oblast koja se nalazi između Arkemheenvega, autoputa A28 i Verbindingsveg Nijkerk. Zbog svog položaja između ovih susednih puteva lokacija je veoma vidljiva iz okoline. Ima okruglu orijentaciju i predstavlja veliki jugozapadni ulaz u Nijkerk. Na tri ugla Arkerpoort terena je izuzetna arhitektura i znamenitost, kao što se očekivalo.

Radna mesta i konferencijske sobe se nalaze na višim spratovima, stvarajući više distance od autoputa i pružajući visinu datom programu - još jedan aspekt koji takođe jača odnos između pejzaža, zgrade i enterijera.

Sve funkcionalne komponente programa se nalaze oko centralne recepcije. Sve je povezano elegantnim stepenicama. Od centralnog hola se može lutati po spiralnim stepenicama do restorana. Panoramski pogled iz različitih oblasti zgrade je generisan transparentnom fasadom. Podizanje nivoa zemlje se koristi za pomeranje parking mesta od zgrade i neposrednog okruženja, van direktnog pogleda koliko je to moguće. Fasade u poslovnoj zgradi su u potpunosti od stakla. Ovime zgrada ima otvoren, transparentan i moderan karakter.

Najviši BREEAM sertifikat je zarađen zbog pune saradnje kompanije sa svim građevinskim partnerima. BREEAM je metod za određivanje učinka održivosti zgrada u Holandiji. Koristi se za kancelarije, maloprodaje, škole, industrijske objekte, kuće, centre za obradu podataka. Zgrade se ocenjuju na devet tema održivosti: upravljanje, zdravstvo, energetika, transport, voda, materijali, potrošnja, zemljište, ekologija i zagađenje.

 

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right