Firma Grafton Architects osvojila prvu internacionalnu "Riba" nagradu

Izvor:  gradimo.rs 29 novembar 2016

Hvaljena kao "Maču Pikču modernog doba" od strane sudija, irska firma Grafton Architects dobila je "RIBA" međunarodnu nagradu za njihov Univerzitet inženjerstva i tehnologije, poznat kao "Utec", zgrada u Peruu.

Firma je imala sledeću konkurenciju: Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, David Chipperfield, Nicholas Grimshav, Shigeru Ban...

"Grafton Architekte su stvorile novi inovativni model univerziteta koji je visoko odgovoran za okruženje i lokalnu zajednicu," rekla je Džejn Dankan. Vertikalni "koncept" "prkosi konvenciji, kao što to čini mešavina otvorenog i zatvorenog prostora, ali obe su ključ za uspeh ovih zgrada vizuelno i prostorno."

Firma je radila zajedno u studiju Shell Arquitectos na dizajnu za Utec. Za razliku od svoje spoljašnje estetike, zgrada ima bezbroj otvorenih i vizuelno povezanih prostora. Jedini zatvoreni prostori su učionice, kancelarije, laboratorije, hale za predavanja i seminare, toaleti. Utec je zvanično otvoren u aprilu 2015. godine i, prema "Ribi" to je "vrhunac višegodišnjeg prostora i formalnog eksperimentisanja od strane Grafton Architekti."

"Međunarodna nagrada" Riba je prva koja je otvorena za bilo kog kvalifikovanog arhitektu u svetu. Prema "Ribi" nagrada se "dodeljuje najviše transformisanoj zgradi godine što pokazuje vizionarstvo, inovativno razmišljanje, izvrsnost izvršenja, i daje poseban doprinos svojim korisnicima."

Utec je izabran kao pobednik 2016. RIBA Međunarodne nagrade, sledeće firme su bile u užem izboru:

Arhipelag savremene umetnosti, Arquitectos Associados i Joao Mendes Ribeiro arhitekta, Lda
Centar Hajdar Alijev, Zaha Hadid Architects i Dia Holding
Jumeks muzej, David Chipperfield Architects i Taller Abierto de Arquitectura Y Urbanismo (TAAU)
Stormen koncertna dvorana, teatar i gradska biblioteka i DRDH Arhitekte
Prsten sećanja, memorijalni centar prvog svetskog rata Notr Dam de Loret i Agence d'Architecture Philippe Prost (AAPP)

Kolektivni komentar žirija je sledeći:

UTEC je dizajniran da ohrabri učenike da komuniciraju na jedinstven način sa zgradom. Vertikalna struktura omogućava otvorenu cirkulaciju i ispunjavanje prostora u nizu platformi koje čine "ram" zgrade; učionice, laboratorije i kancelarije. Čitav život vertikalnog kampa mogu videti svi stanovnici Lime.

UTEC je kulminacija godina eksperimentisanja Grafton Arhitekti. U ovoj zgradi su pokazali nadmoć svog zanata, poklanjajući Limi zgradu svetske klase.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right