Okrug Marin (Kalifornija) renovira krov gradskog doma, projekat vredan 21 milion $

Izvor:  gradimo.rs 23 novembar 2016

Zgrada od 143000 kvadratnih metara je najveći javni projekat poznatog arhitekte Frenka Lojd Rajta, naveden u nacionalnom registru istorijskih mesta.

Rajt je rekao, "Ako krov ne curi, arhitekta nije bio dovoljno kreativan." Po tom standardu, gradski dom izgrađen u ranim 60-tim godinama, je nesumnjivo delo genija. Uprkos velikim krovnim radovima 1999. i 2000. godine, brojne manje popravke su potrebne i danas.

"Ovaj krov je izazov u ​​dizajnu," rekao je Patrik Zuroske, menadžer postrojenja za planiranje i razvoja okruga Marin. "Postoji interfejs unutrašnjih krovnih prozora koji je komplikovan, i samo skidanje krova će biti izazov.

Komisija savetuje da odbor supervizora učestvuje u održavanju doma.

67000 kvadratnih metara krova gradskog doma je od betona i ima prepoznatljiv plavi sloj, sada donekle izbledeo sa visoko stilizovanim ornamentima.

"Postoje tri do četiri krovnih slojeva na objektu do danas", rekao je Kamilo Isaza, menadžer kapitala i projekt menadžer. "Krovna membrana ima niz propusta", rekao je Isaza. "Postoji dosta slamanja na krovu i on je potpuni neuspeh."

Prošle godine, mali delovi unutrašnjosti plafona na severnom kraju zgrade su se srušili na sred hodnika zbog vode koja se skupila između slojeva krova.

Zuroske je rekao da više nije moguće izbeći uklanjanje celog krova i da počinju od nule, iako je to najskuplji aspekt projekta. "Mi ćemo proći sve postojeće sisteme koji su primenjeni od strukture betona pa do samog krova", rekao je Zuroske. "To je potpuno uklanjanje i kompletna zamena." On je, međutim naglasio da krov nije propao zbog odloženog održavanja. "Odgovarajući rad je urađen tokom godina", rekao je Zuroske. "Mi smo održavali proces inspekcije i popravke. Za zgradu koja ima 50 godina, ovo je tipičan pristup koji morate imati."

Projekat od 21,2 miliona $ je najskuplji građevinski projekat u istoriji gradskog doma. Izgradnja je koštala oko 14,6 miliona $.

Zamena krova će se obaviti u tri faze, planirani završetak radova je 2019. godina.

Rajt je umro 9. aprila 1959. godine, mnogo pre nego što je gradski dom završen. Želeo je da krov da bude metalik zlatne boje kako bi odražavao padine regiona, koje su tako često zlatno braon boje. Međutim, nije bilo moguće naći zlatnu boju koja je u stanju da izdrži jake zime.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right