Stolarski radovi - odabir drveta za početnike

Izvor:  gradimo.rs 02 oktobar 2016

Da li pravite fino izrađen sto ili kućicu za ptice, drveni projekti garantuju lepo provedeno vreme. Međutim, pre nego što počnete da sečete hrast u dvorištu, možda ćete želeti da pogledate ovaj vodič za početnike i shvatiti koja vrsta drveta će biti najbolja za vaš projekat.

Odlučite šta pravite

Najvažnije pitanje koje sebi pre početka rada trebate da postavite je šta želite da napravite i koliku težinu će vaš rad morati da izdrži. Ako je nešto kao kućica za pse ili ptice, onda težina nije toliko za razmatranje koliko da budete sigurni da imate dizajn koji će zadržati kućicu od pada. Isto tako, smatra se da se u zavisnosti od vrste drvo širi ili skuplja u odnosu na spoljnu temperaturu. Dakle, morate da odlučite jel će ovaj projekat biti spolja ili iznutra.

 

Odlučite koliko dugo treba da traje

Ništa ne treba da traje zauvek. Neke stvari su dobre da traju onoliko dugo koliko su vama potrebne. Kada birate koju vrstu drveta želite da koristite, stavite to u obzir. Piknik sto ne treba da traje ceo život. Međutim, igraonica za decu mora da ustane na vetru i kiši bez raspada.

 

Izaberite boju drveta

Svetle boje drveta mogu pomoći da osvežite mračnu sobu. Tamno drvo može dati sobi ozbiljno ili intimno osećanje. Dakle, kada odlučujete koju vrstu drveta želite da koristite za određeni projekat, ovo može biti važan korak.

 

Tvrdo ili meko drvo

Meko ili tvrdo to je teško odlučiti. Ali lako se može rešiti ako znate kakav projekat želite da radite. Da se ​​pojednostavi, meko drvo se pravi od drveta kao što su borovi i jele. Stvari kao skejt i sanke su napravljene od mekog drveta, jer se od njih može lako izvesti zaobljen oblik.

U principu, tvrdo drvo dolazi od drveća sa lišćem, poput hrasta, javora, trešnje... Ova stabla nisu poznata po svojoj savitljivosti. Dobra vest u vezi sa tvrdim drvetom je da je veoma snažno i lepo. Dakle, ako želite nešto što će trajati ceo život, ili možda duže, tvrdo drvo je izbor za vas.

 

Stvari koje treba izbegavati

Stvar broj jedan je da se izbegne kupovina drva koja vam ne trebaju, ili drva koje nisu u redu za vaš projekat. Drugo, pažljivo planirajte unapred, tako da ne morate da stalno vraćate unazad i ispravljate greške. Postoji mnogo CAD alata dostupnog na internetu koji će vam dati mogućnost da vizuelno vidite ono što želite da uradite. Počnite jednostavnim radom ako je ovo prvi put da radite sa drvetom. Kućice za psa, pticu ili male police su laki projekti za početak. Stvari kao što su kanui, veći stolovi i stolice su za mnogo naprednije.

Povezane vesti

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right