Keopsova piramida - najveca piramida na svetu

Izvor:  Wikipedia.org 12 januar 2015

Keopsova piramida (egipatsko ime: Ahet Kufu - „Keopsov horizont“, starogrč. ἡ μεγάλη Πύραμις τοῦ Hέοπος, lat. Magna Pyramis Cheopis) je najveća i najstarija od tri piramide kod Gize i ujedno najveća piramida na svetu. Često je nazivaju jednostavno: „Velika piramida“.

Piramida je izgrađena kao grobnica egipatskog faraona četvrte egipatske dinastije Keopsa (Kufua) u XXVI veku p. n. e. Zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko čudo.

Visoka je 138,75 metara, dužine 225 metara i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Na njoj je radilo 100.000 ljudi, dvadeset godina po tri meseca godišnje, i to u vreme poplave Nila, kada se nije mogla obrađivati zemlja. Radili su robovi i seljaci. U Keopsovu piramidu ugrađeno je oko 2,5 miliona blokova, isklesanih u kamenolomu na desnoj obali Nila. Blokovi su od krečnjaka, bazalta i granita. Kameni blokovi su bili teški od dve do četiri tone (u proseku 2,5, maksimalno 7,5). Veliki granitni neotesani blokovi sa kojima je građen plafon za kraljevski salon, težili su preko pedeset tona. Prema pisanju Herodota, pripreme za gradnju Keopsove piramide trajale su više od dvadeset godina. Glavni nadzornik radova na Keopsovoj piramidi bio je verovatno Hemiunu, Keopsov nećak.

Keopsova piramida je jedina piramida koja ima i uzlazne i silazne hodnike. U njoj postoje tri do sada otkrivene odaje. Sve se one naleze u centru piramide na njenoj vertikalnoj osi. Od ulaza, hodnik dug 18 metara vodi nadole i račva se u dva pravca. Jedan krak vodi nadole do nedovršene prostorije koja je isklesana u steni na kojoj počiva piramida. To je najveća prostorija u Keopsovoj piramidi, ali potpuno nedovršena. Drugi krak vodi do velike galerije (49 m x 3 m x 11 m), gde se ponovo račva. Jedan tunel vodi do „Kraljičine odaje“ (ovo ime ne odgovara stvarnosti, jer kraljice nisu sahranjivane u glavnoj piramidi), dok drugi krivuda dok se ne sretne sa hodnikom koji se spušta. Malo predsoblje vodi iz Velike galerije do kraljeve zagrobne odaje.

 

Radovi na piramidi su okončani 2580. p. n. e. Razlika u dužinama njenih stranica je po izgradnji bila manja od jednog promila. Kefrenova piramida (srednja od tri piramide) izgleda viša, međutim ona je izgrađena na steni koja je viša za 10 metara, a po samoj visini građevine je za tri metra niža.

Pred ovim zdanjem svojevremeno je zastao Aleksandar Makedonski da se nagleda genijalnosti rada svojih predaka. Keopsova piramida je 4000. godina bila najviša na svetu, sve do 14. veka kada ju je nadmašila Katedrala u Linkolnu.

Povezane vesti

 • Činjenice koje niste znali o piramidama u Gizi

  Ovo je jedina struktura originalnih sedam svetskih čuda starog sveta koja je i dalje netaknuta, i dalje ima da nas nauči mnogo toga.

 • 30 kilometara južno od Kaira otkrivena nova piramida starija od Gize

  Arheolozi su otkrili glatku jednostranu piramidu u Egiptu.

 • Kineski zid - najveća građevina na svetu

  Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 kilometara (glavni deo 2.450 kilometara), visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, predstavlja najduži zid na svetu, i najveći odbrambeni objekat.

 • Koloseum - jedan od najvećih spomenika antičke kulture

  Rim, ili kako ga zovu – Večni grad, centar je bogate antičke kulture, od koje je do današnjih dana ostalo mnogo spomenika, a jedan od najvećih je Koloseum, koji je 2007. godine uvršten među sedam novih svetskih čuda. Kažu da ko je bio u Rimu, a nije video Koloseum, kao da i nije bio u Rimu.

 • Tadž Mahal - remek-delo svetskog nasleđa

  Tadž Mahal (hindi: ताज महल, farsi: تاج محل), je građevina u Agri u Indiji, izgrađena između 1631. i 1654. godine. Gradilo ju je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

 • Hristos Spasitelj (Rio de Žaneiro)

  Hristos Spasitelj (port. Cristo Redentor) je skulptura koja se nalazi na brdu Korkovadu (port. Corcovado) pored Rio de Žaneira, u Brazilu i predstavlja Isusa Hrista. Nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Skulptura je visoka 38 metara, od čega 8 metara je samo postolje. Radovi su trajali pet godina, a svečano je otkrivena 12. oktobra 1931.

Side 01

Izdvajamo

side-left
side-right